Hopp til hovedinnhold
/
Roxana Haghiry valgte å ta internship som del av studiene på Oslo Nye Høyskole (Foto: Privat)

– Erfaring fra internship ga meg en fot innenfor

Roxana valgte å ta et internship i løpet av bachelorgraden i anvendt psykologi. Hun fikk erfaring som mental trener for barn, og jobber nå som spesialpedagog.

Publisert i Karrierehistorier av ONH Lørdag 14. november, 2020 - 18:11 | sist oppdatert Onsdag 12. oktober, 2022 - 14:38

Navn: Roxana Haghiry   
Alder: 26 år   
Studerte: Bachelor i Anvendt psykologi, ferdig våren 2019 
Jobber nå: Vikarlærer/spesialpedagog på Anna Krefting skole i Bærum.   

Jobben din i dag 

– Hva jobber du med i dag? 
– Jeg jobber primært med en gruppe elever i 2.klasse. Jeg har vanlig stedlig undervisning som vikarlærer. 

– Hva er det morsomste med jobben? 
– Det jeg synes er mest spennende er når det kommer et håp hos elever som har utfordringer, og se at de knekker en kode og mestrer er utrolig givende og gøy!   

– Hva er mest utfordrende med jobben? 
– Når en har studert psykologi og vet hvor lett små barn formes av mennesker rundt seg, så har man det litt ekstra i bakhodet.

Å undervise dem i det faglige er en arena, men samtidig så er du rollemodell for dem på et sosialt plan. De tar opp alt du sier og gjør. I en mye større grad enn det eldre barn kanskje gjør.

– Hvordan fikk du jobben?  
– Jeg gikk til skolen og spurte rett og slett. Bachelorgraden jeg og særlig internshipet jeg hadde som mental trener for barn var avgjørende. Da viste jeg til litt erfaring med å undervise barn, jeg hadde samlinger med barn på mellom 10-12 år. 

Det gjorde meg også tryggere på rollen og det å stå foran en forsamling og kunne si ifra om de ikke oppfører seg, i tillegg til at jeg hadde emnet psykisk helse i skolen i bagasjen, som er veldig relevant.  

Så et tips er at det er veldig nyttig å ta internship, jeg søkte blant annet på et av internshipene som studieleder la ut. Da fikk jeg erfaring med å undervise barn, som gjorde meg tryggere i rollen jeg har i dag. 
Roxana Haghiry, vikarlærer/spesialpedagog

Se mer om internship på psykologi her

jente med bok ved siden av seg på gresset
(Foto: Getty Images)

Utdannelsen på Oslo Nye Høyskole 

– Hvorfor begynte du på Oslo Nye/bachelor/studiet? 
– Jeg visste jeg ville jobbe med å hjelpe mennesker. Jeg startet egentlig på en sosiologigrad i Trondheim, men det var ikke helt riktig. 

Jeg ville jobbe mer individbasert med mennesker. Jeg fant psykologi på Oslo Nye Høyskole og flyttet til Oslo på dagen.  

– Får du brukt utdannelsen i jobben? 
– Nå som jeg jobber med barn så har jeg hatt nytte av emnet Utviklingspsykologi som vi hadde første året, kognitiv psykolog og biologisk psykologiDet er fag jeg har hatt nytte av om for eksempel om noen har lærevansker eller andre utfordringer. 

Det er også smart å trekke frem emnene under intervjuer. Konsulterende psykologi har gjort meg bedre til å kommunisere – fordi vi lærer å stille gode spørsmål. Som blant annet gjør meg bedre når jeg snakker med barn.    

– Hva var det viktigste du lærte? 
– Fra fag så er det å lære om utviklingen i et menneske fra vi er barn. Hvordan miljøet påvirker oss og de sosiale interaskjonene.  

Jeg har definitivt fått økt toleranse mot andre fordi jeg rett og slett forstår de bedre. Folk er ikke som åpne bøker. Det kan ligge noe mer under der. Jeg har blitt mindre dømmende.  Derfor burde psykisk helse komme tidligere inn i skolen - så vi forstår hverandre bedre.   

– Har du et favoritt-emne? 
– Kanskje ett som jeg alltid synes var interessant og har hatt nytte nå av er Utviklingspsykologi.  

– Hadde du noen utfordringer i studietiden? 
– Jeg var veldig motivert og syntes det første året var veldig spennende. 

Halvveis var det en kneik når jeg begynte å bli litt lei. Da begynte jeg å se litt utover pensum, få noen andre inspirasjonskilder. Jeg brukte foreleserne mine en del, snakket med dem om ulike perspektiver innad psykologi.

Siden jeg liker kognitiv psykologi veldig godt ble jeg anbefalt noen bøker og youtube klipp. Blant annet «Thinking fast and slow».

Det kan i tillegg være lurt å tenke relevansen av det i forhold til jobb. Psykologi er veldig anvendbart og kan brukes i flere situasjoner som for eksempel når en jobber med barn, hvordan det sosialpsykologi kan bistå med å forstå barn og ungdom. 

en voksen som peker på et bilde sammen med et barn
(Foto: Getty Images)

Det sosiale 

– Hvordan var det sosiale på skolen?    
– Jeg personlig syntes det sosiale var veldig bra. Jeg fant meg fort til rette, og har fortsatt god kontakt med de fra klassen jeg leste mest med.

Jeg tror det er viktig å ha det i bakhodet at en skal tørre å si hei og smile når en er ny.    

– Har du tips til studenter som ønsker å jobbe i bransjen du jobber i? 
– Engasjer deg - rett og slett. Utfordre deg selv ved å snakke foran andre mennesker. Jobb på skolen som studentassist. 

Planlegg hvordan du kan få til å undervise andre. Du lærer mye mer ved å lære bort til andre.  Og øv deg selv på å selge kompetansen din. 

Det er ikke en gitt stilling vi studerer til, men det å kunne dra frem viktige aspekter, noe av det viktigste du lærte - det er viktig.   


Tilbake til toppen